De klachten die voort kunnen komen uit obesitas zouden een goede motivatie moeten zijn, om een sterke toename van je lichaamsgewicht tegen te gaan. Denk bij deze klachten aan een verlies aan zelfvertrouwen, een slechte conditie en een chronische vermoeidheid, klachten aan de rug en gewrichten, menstruatiestoornissen, enzovoorts. Afvallen kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de manier waarop jij een toename van je lichaamsgewicht tegengaat! Kies je voor een streng dieet, waarbij je plotseling nauwelijks meer eet. Of kies je voor een slimmere manier van afvallen, waarbij je het verlies aan gewicht uitsmeert over meerdere weken? .
In dit artikel lees je meer over afvallen met gezonde voeding. Het is hierbij belangrijk om op te merken, dat afvallen niet betekent dat je geen tussendoortjes meer kunt nemen. Integendeel! Er zijn talloze gezonde tussendoortjes, die ook nog eens goed smaken. Op verantwoord-afvallen.nl lees je er meer over.
Afvallen met gezonde voeding begint bij het samenstellen van een voedingsschema. Mogelijk neem je momenteel nog veel ongezonde tussendoortjes, zoals een Mars of bijvoorbeeld Snicker aan het eind van de middag. Door deze tussendoortjes te vervangen door gezonde alternatieven, zal je al snel gewicht verliezen. Het is sterk aan te raden om je bij het samenstellen van een voedingsschema te laten assisteren door een specialist. Een specialist kan je vaak meer vertellen over de verschillende ingrediënten die je met elkaar kunt combineren, om zo alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Zou je sommige bouwstoffen plotseling niet meer binnenkrijgen, dan is de kans groot dat je weerstand verslechtert. Iets wat je wilt voorkomen!
Tip: wanneer je de diagnose obesitas hebt gekregen, is het slim om een huisarts te bezoeken voor advies. Tegenwoordig valt het Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (GLI) onder het basispakket van de zorgverzekeraar. Dit betekent dat de hulp die geboden wordt bij het bestrijden van obesitas (gedeeltelijk) vergoed wordt vanuit je zorgverzekering. Vaak kan een huisarts je hier meer over vertellen. Evenals dat je er meer over leest in de polisvoorwaarden van je verzekering.
Naast de mogelijkheid om een specialist in te schakelen voor het samenstellen van een voedingsschema, zou je ook online naar mogelijkheden kunnen zoeken. Er zijn diverse websites, waarop je meer informatie vindt over bijvoorbeeld koolhydraatarme gerechten. Bij een koolhydraatarm dieet behoud je het eetpatroon dat je nu hebt, maar gebruik je koolhydraatarme ingrediënten. Dit betekent onder meer, dat je tussendoortjes kunt blijven nemen mits deze een laag aantal koolhydraten bevatten. Wanneer je voor een online voedingsschema kiest, is het belangrijk om goed te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Merk je dat je weerstand afneemt, of dat je bijvoorbeeld slecht slaapt? Kijk in dat geval of je het afbouwen van het aantal koolhydraten dat je dagelijks binnenkrijgt over een langere periode uit kunt smeren.
Wanneer je al eens een dieet gevolgd hebt, ken je wellicht het jojo-effect. Het is een effect, waarbij je gewicht sterk toeneemt op het moment dat je stopt met een dieet. Let wel, dit effect zal bij lang niet ieder dieet opspelen. Het gaat voornamelijk om de diëten, waarbij het aantal calorieën sterk wordt teruggedrongen in een hele korte periode. Er zijn zelfs diëten die aansturen op het overslaan van bijvoorbeeld het ontbijt of de lunch, om zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen. Dit is ongezond en werkt het jojo-effect in de hand. Je lichaam zal al snel uitgeput raken als gevolg van een dergelijk dieet, waardoor je op den duur geneigd bent om weer meer te gaan eten. Je moet immers blijven presteren op de werkvloer, bij de sportclub, als moeder of vader, enzovoorts. Op het moment dat je meer begint te eten zal je gewicht net zo hard toenemen, als dat dit eerder afnam. Zie het als een jojo die eerst naar beneden beweegt en vervolgens net zo hard weer omhoog komt. Het volgen van een dieet heeft in zo’n situatie geen of nauwelijks effect.
Naast de mogelijkheid om voor koolhydraatarme gerechten te kiezen in je voedingsschema, zou je meer moeten bewegen om op een gezonde manier af te vallen. Een koolhydraat voedingsschema zorgt er namelijk voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te blijven presteren. Door naast zo’n schema te sporten, zullen ook de reserves in bijvoorbeeld je onderbuik worden aangebroken. Op deze manier verlies je op een hele gezonde wijze gewicht. Sporten kan in een groep, maar bijvoorbeeld ook alleen! Iedere dag een uurtje wandelen, fietsen of joggen helpt je om de vetreserves aan te breken en op te maken.
Tip: zet voorafgaand aan het sporten alvast een koolhydraatarme shake klaar in de koelkast! Een fijne beloning om tijdens het sporten naar uit te kijken.