Een dieet schema in de strijd tegen obesitas

Een dieet schema in de strijd tegen obesitas

Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Indien het BMI hoger is dan 30 spreken we van milde obesitas en bij een waarde hoger dan 35 over ernstige obesitas. Als je wilt gaan afvallen dan is een dieet schema daarbij een belangrijk hulpmiddel. In dit artikel zullen we de voordelen van een dieet schema bespreken.

Wat is een dieet schema?

Een dieet schema is een handig hulpmiddel bij het afslanken. Een goed dieet schema schrijft niet alleen voor wat je mag eten maar ook wanneer je mag eten.

Een dieet schema moet aansluiten op het dieet wat je volgt. Volg je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet dan heb je een koolhydraatarm dieet schema nodig.

Voordelen van een dieet schema

Het belangrijkste voordeel van een dieet schema is dat het ontzorgt. Je hoeft niet meer na te denken over wat je gaat eten en wanneer je gaat eten. Dit neemt de stress rondom het volgen van een dieet weg. Je volgt het dieet schema in de wetenschap dat je je aan het dieet houdt en dat je de regels van het dieet niet overtreed.

Vaak zit er bij een dieet schema een boodschappenlijstje. Deze is ook bedoeld om je te ontzorgen. Als je boodschappen gaat doen aan de hand van dit boodschappenlijstje dan haal je precies in huis wat je nodig hebt om je dieet te kunnen volgen. Hierdoor loop je ontspannen door de supermarkt zonder je zorgen te maken over wat je mee moet nemen. Omdat je hierdoor alle spullen in huis haalt voorkom je tevens dat je terug naar de supermarkt moet om ontbrekende ingrediënten te houden. Hoe minder vaak je in de supermarkt moet zijn hoe beter. De supermarkt is immers de plek waar je in verleiding kan komen om ongezonde snacks of tussendoortjes te kopen. Het zijn vaak juist dergelijke tussendoortjes die je afvaldoelstellingen kunnen saboteren.

Een goed dieet schema geeft de eetmomenten aan. Afhankelijk van het dieet wat je hebt gekozen zijn dit weinig of veel eetmomenten. Bepaalde diëten gaan juist voor 2 of 3 eetmomenten. In de tussenliggende periode kan de bloedsuikerspiegel weer wat stabiliseren. Andere diëten willen de bloedsuikerspiegel stabiel houden door juist veel eetmomenten in te bouwen. 5 of 6 per dag bijvoorbeeld. Met het dieet schema voorkom je dat je te vaak gaat eten. Je hoeft niet de dieetboeken in te duiken om te kijken of je aan het einde van de middag nog een tussendoortjes mag en wat voor een soort tussendoortje dit mag zijn. Het dieet schema geeft precies aan wat en wanneer je mag eten, inclusief de tussendoortjes. Door het dieet schema nauwgezet te volgen eet je nooit te veel of te vaak.

Wat kan je nog meer doen bij obesitas

Aanpassingen in het dieet zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen bij obesitas of overgewicht. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je kunt doen. Deze zorgen ervoor dat het afvalproces efficiënt kan verlopen. Hoe efficiënter het afvallen verloopt hoe makkelijker het afvallen zal gaan en hoe eerder je je streefgewicht zal bereiken.

Sport is hierin redelijk belangrijk. Door te gaan sporten verbrand je natuurlijk de nodige calorieën waardoor je sneller afvalt. Maar dat is niet het hele verhaal met sport. Een belangrijk effect van cardiosporten is dat je insulinegevoeligheid beter wordt. Door een verbeterde insulinegevoeligheid kan je lichaam meer glucose uit het bloed opnemen. Als het lichaam goed de glucose kan opnemen dan neemt dit een deel van het hongergevoel weg. Waardoor je het dieet beter kunt volhouden. Door de betere insulinegevoeligheid heb je tevens minder insuline nodig om de glucose uit de maaltijden op te kunnen nemen. Dit is belangrijk in de strijd tegen obesitas omdat insuline een hormoon is wat de opslag van vet bevordert. Hoe minder insuline in de bloedbaan aanwezig is hoe makkelijker het lichaam vet zal kunnen verbranden. Zo is het voor mensen met diabetes, die insuline moeten spuiten, erg lastig om af te kunnen vallen.

Naast of in plaats van een cardiosport kan ook een krachtsport worden beoefent. Ook dit heeft grote voordelen bij het afvallen. Het doen van een krachtsport zorgt voor een versnelling van het metabolisme. Dit komt omdat de snelheid van het metabolisme bepaalt wordt door de hoeveelheid spiermassa die iemand heeft. Door het verhogen van de spiermassa wordt de stofwisseling sneller. Het voordeel hiervan is dat de stofwisseling ook in rust sneller wordt door de toename van spiermassa. Ook op de dagen dat er niets aan sport wordt gedaan zal er hierdoor meer calorieën worden verbrand. Zonder dat daar een inspanning voor nodig is.

Een aspect van afvallen wat weinig aandacht krijgt maar wel belangrijk is, is rust. Het proces van afvallen is in sterke mate afhankelijk van een gezonde hormoonhuishouding. Bij mensen die te weinig slapen of te weinig ontspanning nemen is deze hormoonhuishouding verstoort. Bij stress en bij te weinig slaap gaat het lichaam meer cortisol aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam vet gaat opslaan en vasthouden. Net zoals insuline dat doet. Een ander effect van cortisol is dat dit de eetlust opwekt. Het gebrek aan energie, door te weinig slaap, wil het lichaam gaan compenseren met extra voedsel. Cortisol zorgt ervoor dat je meer trek krijgt in zoetigheid en hartige dingen. Sommige mensen gaan dan snoepen en andere gaan dan juist hartige snacks zoals chips eten. En alsof dat nog niet erg genoeg is blokkeert een teveel aan cortisol de signalen van de maag aan de hersenen dat er genoeg gegeten is. Wil je afvallen dan is het daarom zaak om de cortisol laag te houden. Dit doe je door 7 tot 8 uur nachtrust te nemen. Door stress zoveel mogelijk te vermijden en door momenten van ontspanning in te bouwen.