Obesitas en de zorgverzekering: hoe biedt een zorgverzekering hulp aan patiënten?

Wanneer je te maken hebt met obesitas kan dit leiden tot gezondheidsrisico’s. Ontzettend vervelend en reden genoeg om tijdig in te grijpen, wanneer je hiermee te maken krijgt! Sinds 2019 worden behandelingen ter bestrijding van deze risico’s vergoed vanuit de basisverzekering. Zo hoef je het verhelpen van obesitas niet zelf te bekostigen. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de zorgverzekering, zal je langs de huisarts moeten. De huisarts kan vervolgens het “Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma” (GLI) voorschrijven. In dit artikel lees je meer over hetgeen vanuit de zorgverzekering betaald wordt.

overgewicht vrouw

GLI is gericht op gezonder eten en meer bewegen

Het Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma richt zich op een combinatie van gezonder eten en meer bewegen. Niet alleen qua lichamelijke gezondheid wordt hulp geboden vanuit GLI. Ook is er aandacht voor psychologische hulp. Obesitas kan immers gepaard gaan met psychologische klachten als gevolg van pesten, buitensluiting, enzovoorts. Uiteindelijk is het doel van GLI vanzelfsprekend het realiseren van een structurele gedragsverandering om zo op termijn voor lagere zorgkosten te zorgen. Denk aan de hartaandoeningen die voort kunnen komen uit obesitas.

Vergoeding voor GLI via de verzekeraar

Hoe de zorgverzekering van 2025 eruit komt te zien is nog niet bekend. Voor het komend jaar lijkt de GLI echter weer vergoed te worden! In november worden de plannen van de verzekeraars duidelijk. Houd er rekening mee, dat niet standaard iedere GLI vergoed wordt door de verzekeraar. Het loont om vooraf in de polisvoorwaarden uit te zoeken, bij welke GLI jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Je kunt de zorgverzekeraar hier vanzelfsprekend ook naar vragen.

Zorgverzekeringen vergelijken in 2021

In november kan blijken dat verzekeraars de dekking van hun verzekeringen hebben aangepast. Zorgverzekeringen vergelijken helpt je de juiste keuze te maken! Dit hoeft je tegenwoordig niet langer handmatig te doen. Er zijn verschillende tools die hulp bieden. Vanuit zo’n tool kun je de zorgverzekering vaak direct afsluiten, om verzekerd te zijn van de juiste premie. In het algemeen wordt de zorgverzekering het komende jaar iets duurder. Verwacht wordt dat Nederlanders straks 4,91 euro meer betalen op maandbasis. Een stijging van circa 59 euro op jaarbasis.

Tip: maak gebruik van de collectiviteitskorting om te besparen op de kosten voor je zorgverzekering. De kans bestaat dat deze collectiviteitskorting in het komende jaar verdwijnt. Het zou de verzekering een stuk duurder maken, daar de collectiviteitskorting op 5 procent ligt in 2021.