Waarom de eikenprocessierups zo gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid

eiken processierups

Waarom de processierups zo gevaarlijk kan zijn

Een eikenprocessierups heeft zijn naam gekregen door zijn leefgebied, namelijk, en je kunt het al raden, de eikenboom. De rupsen overwinteren daar in hun eitjes en komen in het voorjaar tot leven. De eikenprocessierups weet zich te onderscheiden van andere rupsen door hun brandharen. Deze zien er misschien op het eerste gezicht donzig uit. Maar niets is minder waar.

De eikenprocessierups en zijn zelfbescherming

De eikenprocessierups is dus vanaf het voorjaar actief en zal zich op den duur ontwikkelen tot een vlinder. Tot de tijd dat deze rups zijn vleugels kan uitslaan als een vlinder, verstoppen of dan wel wonen ze in (de buurt van) eikenbomen. Ze leven hier in groepen. Wanneer hun groep verstoord wordt of gevaar loopt laten de rupsen hun lange brandharen los. Deze brandharen dienen voor hen als bescherming tegen vijanden. Deze brandharen kunnen enorm brandende klachten geven en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

De brandharen van de eikenprocessierups

Het hoeft niet per se zo te zijn dat wanneer jij zelf de processierups met rust laat, je ook geen last van zijn brandharen kan hebben. De brandharen worden door de rups los gelaten en kunnen door de wind meegevoerd worden. Wanneer de brandharen dan vervolgens met jou in aanmerking komt, kun je twee weken last hebben van vervelende klachten.

De klachten

De klachten die je kunt krijgen zijn jeuk, bultjes oogklachten en gezwollenheid. Deze klachten kunnen twee weken blijven, mits je direct de plekken waar jij in aanmerking bent gekomen met de brandharen, met lauw water af spoelt. Hiermee was je de sporen weg die de haren kunnen achterlaten. De haren zelf kun je het beste verwijderen met plakband (alsof je wakst). En spoel tevens de ogen goed uit. Als je geluk hebt verdwijnen de klachten vanzelf na twee weken ongeveer. Maar het kan ook zijn dat je lippen, je ogen, je tong en je keel steeds dikker worden. Dit is vaak het gevolg van het inademen van de brandharen. Dit kan tot ernstige benauwdheid leiden.