Behandeling obesitas

De juiste hulp bij obesitas

Je kunt gelukkig zelf kiezen voor een gezondere leefstijl. Meerdere patiënten kiezen voor een operatie zoals een maagverkleining en nemen na de operatie deel aan programma waarin je je leefstijl leert verbeteren. Met behulp van het programma kun je ervoor zorgen dat je een gezond voedingspatroon kunt ontwikkelen en dat je meer zal gaan bewegen op een manier die het beste bij jou past.

De operatie en daarna

Als de operatie achter de rug is en je eet volgens een gezond dieet, dan zul je veel positieve gevolgen ervaren. De lichamelijke ongemakken zullen langzamerhand verdwijnen en de risico’s op ziektes zullen verminderen. De kwaliteit van je leven zal verbeteren en je zult de activiteiten die je lang niet hebt kunnen doen, weer met plezier kunnen uitvoeren.

Het vergt energie, doorzettingsvermogen en kracht om een eetpatroon te veranderen. Toch zul je merken dat wanneer je je eetpatroon op een positieve manier blijvend verandert, je niet meer terug wilt naar je oude eetgewoonten. Je voelt je namelijk veel beter in je vel als je gezond eet en genoeg beweegt. Je kan hier zeker de juiste begeleiding bij krijgen. Het is niet gemakkelijk om het hele proces helemaal zelf te doorlopen, gelukkig helpen professionele coaches je hier graag bij. Het is een plezier om te zien dat iemand zich beter kan bewegen, gezonder is en zich prettig voelt.

Kosten van de operatie

De kosten van een maagverkleining als operatie bij de ziekte obesitas zijn ongeveer tienduizend euro. Het gaat in dit geval om een geheel behandeltraject. Daartoe kun je ook de intakegesprekken rekenen, de screening en de jarenlange begeleiding na de operatie. Het is een flink bedrag, maar het is zeker de moeite waard. De levensverwachting na de operatie ligt een stuk hoger en de gehele kwaliteit van je leven zal verbeteren.

Het behandeltraject wordt door de zorgverzekeraar vergoedt. Eerst wordt een uitgebreide screening gedaan waarna bepaald wordt of je in aanmerking komt voor het behandeltraject. Mocht dit het geval zijn, dan worden de kosten van het traject vergoedt de zorgverzekeraar de gehele behandeling. Het traject wordt dan vanuit de basisverzekering vergoedt. Voor mensen die het financieel minder gemakkelijk hebben, is het fijn dat de kosten van het traject door de zorgverzekering worden overgenomen. Obesitas moet je niet onderschatten en niet onderschat worden, het is een gevaarlijke ziektes en een ziekte die steeds vaker voorkomt.

Hoe pak je obesitas aan zonder operatie?

Het is mogelijk om obesitas aan te pakken zonder een operatie. Misschien kom je (nog) niet in aanmerking voor een operatie of wil je liever geen operatie, obesitas kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt zelf je leefstijl aanpassen en kijken welk dieet het beste bij jou past. Dit kan je doen met hulp van een voedingsdeskundige of een diëtist. Daarnaast en daarbij kun je veel gaan sporten om te zorgen dat je gewicht verliest. Je kan dit ook samen met een professional doen, iemand die ervaring heeft in het trainen van mensen met overgewicht. Door samen een plan op te stellen kan je doelen stellen en hier stapsgewijs naar toe werken. Je zult dan soms best wat geduld moeten hebben voordat je effecten zult merken, maar deze zullen absoluut de moeite waard zijn.

Veel bewegen is een belangrijke stap in het verliezen van gewicht. Mocht je bij het proces van afvallen, gezonder eten en meer bewegen graag psychologische hulp willen, dan is dat zeker aan te raden. Een psycholoog kan je goed begeleiden en ervoor zorgen dat je verantwoord je leefstijl veranderd en hierbij positief ingesteld blijft.

Een andere optie om zonder operatie snel gewicht te verliezen is een maagballon. Een maagballon slik je door en wordt in de maag ingebracht waarna deze daar voor 16 weken blijft zitten. De ballon zorgt ervoor dat je eetlust zal verminderen, je sneller een verzadigd gevoel hebt en je minder kunt eten. Een andere ingreep is POSE, waarbij met een endoscoop 12 plooien aan de binnenkant van de maag worden gemaakt waardoor de maag kleiner wordt en je minder kunt eten. Daarnaast kun je ook met hormooninjecties obesitas aanpakken. Hierbij worden GLP-1 hormooninjecties uitgevoerd. GLP-1 is een hormoon dat vrijkomt uit de darmen nadat je gegeten hebt. Het hormoon zorgt voor een voldaan gevoel waardoor je minder last hebt van eetlust.

Pak obesitas aan

Obesitas is een gevaarlijke chronische ziekte die de levensverwachting drastisch kan verkorten. Tegenwoordig is het mogelijk om op vele plaatsen te eten en je ziet onderweg ook veel mensen iets eten. Wanneer je mensen ziet eten, dan wakkert dit je eetlust aan en is het niet altijd gemakkelijk om minder te eten en nog wel veel belangrijker, gezond te eten. Dit kan uiteindelijk verregaande gevolgen hebben. Gelukkig kun je met een gezonde leefstijl en veel beweging ontzettend veel bereiken.

Ook kan psychische hulp een uitkomst zijn als je merkt dat je het niet helemaal alleen kan. Dit is heel voorstelbaar en vaak is het een hele goede en verstandige stap om psychologische hulp te krijgen in dit proces. Het traject is een lang proces met veel ups en downs en je kan jezelf op meerdere manieren tegenkomen. De juiste begeleiding in het traject is dan essentieel. Natuurlijk kun je zelf bepalen welke manier van begeleiding het beste bij jou past. Voel je je al jarenlang niet lekker in je vel en wil je obesitas aanpakken maar weet je niet goed hoe? Op internet kun je veel informatie lezen over de verschillende ingrepen, behandeltrajecten en de hulp die je kunt inschakelen als je die nodig hebt.