Wat is obesitas?

Wat is obesitas?

Obesitas is een officiële medische aandoening waarbij iemand zoveel overgewicht heeft dat het schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Deze schadelijke gevolgen kunnen ertoe leiden dat iemand te maken krijgt met gezondheidsproblemen en een kortere levensverwachting heeft. Niet voor niets wordt obesitas gezien als een probleem wat serieus genomen moet worden. Het is niet zo dat iedereen die overgewicht heeft, ook obesitas heeft. Daarnaast heeft ook niet elk persoon met een gezondheidsprobleem obesitas. Obesitas is een chronische ziekte waarbij een teveel aan vet zich opstapelt in het lichaam.

Hoe weet je of je obesitas hebt?

Aan de hand van je BMI kun je zien of je te maken hebt met overgewicht. Deze Body Mass Index geeft weer of je ondergewicht hebt, of je een gezond gewicht hebt, te maken hebt met overgewicht, obesitas of morbide obesitas. Er zijn dus verschillende gradaties als je te maken hebt met obesitas. De Body Mass Index geeft op een betrouwbare wijze weer of je gewicht gezond is of dat je beter wat kunt afvallen. In het geval van een BMI van 30 of meer, dan heb je obesitas. Je zult dan hoogstwaarschijnlijk last hebben van gezondheidsproblemen en het is dan ook noodzakelijk om iets te doen aan de obesitas.

Vaak komen ziektes voor zoals diabetes, problemen met de gewrichten, een hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten. Je kunt zelf via verschillende websites je BMI berekenen. Dan zie je direct of je een gezond gewicht hebt. Als je een BMI hebt van 30 of meer, dan is het nodig om met een arts of specialist in overleg te gaan om (verdere) ernstige gezondheidsproblemen tegen te gaan of te voorkomen. Vaak is een BMI berekening niet toe te passen op baby’s, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, atleten, personen die ernstig ziek zijn of volwassenen die ouder zijn dan 74 jaar.

Waar heb je last van als je obesitas hebt?

Je kunt vele lichamelijke maar ook psychische klachten ervaren als je obesitas hebt. De symptomen van suikerziekte zijn bijvoorbeeld erg dorstig zijn, veel moeten plassen, moeheid, branderige en rode ogen, benauwd of kortademig zijn, pijn in de benen hebben als je loopt en je hebt te maken met infecties die vaak terugkomen. Daarnaast kan je last hebben van wazig, slecht of dubbel zien of wondjes die slecht genezen. Dit kunnen erg vervelende symptomen zijn die je dagelijkse bezigheden flink kunnen verstoren. Als je obesitas hebt, dan heb je in bijna alle gevallen ook een verhoogd cholesterol. Het zou zomaar kunnen zijn dat je hier niet veel van merkt, maar het is wel een belangrijke oorzaak voor hart-en vaatziekten die gevaarlijk zijn.

Daarnaast kan je ook een hoge bloeddruk hebben waarbij je last hebt van hoofdpijn, hartkloppingen, oorsuizen, vlekjes voor de ogen, benauwdheid of kortademigheid, krampen, spierziekte en neusbloedingen. Als je merkt dat je vaak kortademig bent, dan is het in alle gevallen goed om dit snel na te laten kijken. Bij hart-en vaatziekten kun je daarnaast ook symptomen ervaren als pijn op de borst, misselijkheid en zweten, vermoeidheid, slapeloosheid, prikkelhoest en duizeligheid. Het kan ook voorkomen dat je vocht vasthoudt en pijn in de benen ervaart.

Andere klachten die vaak voorkomen bij obesitas zijn slaap apneu, artrose en onvruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Obesitas kan daarnaast leiden tot psychische klachten zoals een depressie. Veel mensen met obesitas voelen zich niet goed in hun vel doordat ze veel last hebben van lichamelijke klachten. Deze lichamelijke klachten kunnen ook tot psychische klachten leiden. Negatieve gedachten nemen de overhand, men maakt zich zorgen over de toekomst en komt in een negatieve spiraal van stemmingswisselingen terecht. Tot slot kun je ook last hebben van rugpijn, astma, migraine, maagzuurbranden en jicht.

Gezonder eten als je obesitas hebt

De oorzaak van obesitas kan komen door een combinatie van verschillende factoren. Een daarvan is verkeerde voeding en te veel voeding. Wil je gezonder eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar gezonde recepten daar vind je allerlei gezonde recepten en daar kunnen ze je opweg helpen met een gezondere levensstijl.