Diabetes type 2 herkennen en genezen

Diabetes type 2 herkennen en genezen

Sinds maart dit jaar ben je waarschijnlijk, net als de rest van Nederland, erg bezig met niet ziek willen worden. Niet raar want zelfs een verkoudheid die je normaal misschien wegwuift, is nu een reden om te moeten testen. Hierdoor vergeten we bijna dat Corona niet de enige ziekte is die je kunt krijgen.

Gezond leven en meer bewegen zijn belangrijk voor je. Voor de één is het alleen makkelijker op te pakken en vol te houden dan voor de ander. Toch staat ziektevrijleven wel bij iedereen op het verlanglijstje. Goed om te weten dus dat veel ziektes zijn die je kunt voorkomen. Eén daarvan is Diabetes type 2. Vroeger werd dit ook wel ouderdomssuiker genoemd maar inmiddels weten we dat ook veel jongere deze ziekte krijgen. In Nederland zijn er zelfs meer dan 1 miljoen mensen die lijden aan deze vorm van diabetes.

doktor advies

Pre-fase

Luister je goed naar je lichaam, dan zal het signalen afgeven wanneer een ziekte op de loer ligt. Zo ook bij diabetes type 2. Deze fase voor je echt ziek wordt, is de prediabetes fase. In deze fase zijn er nog niet zoveel signalen maar kan er wel al schade aangericht worden. Doe je niets aan prediabetes, dan zal deze fase overgaan in diabetes type 2. Grijp je wel in, dan kun je zelfs het weer terugdraaien.

In de prediabetes fase begint je lichaam al moeite te krijgen met het verwerken van bloedsuiker. Hierdoor krijg je een hogere (te hoge) bloedsuikerwaarde. Je kunt dan al wat last krijgen maar het komt ook voor dat het lijkt alsof je nog nergens last van. Ondertussen lopen je hart, bloedvaten en ogen in deze fase wel schade op. Belangrijk om dus alle signalen te weten.

Signalen

De symptomen van diabetes type 2 (kunnen) horen zijn vaak plassen, meer dorst hebben, een droge mond, vermoeidheid, wisselend goed kunnen zien, netvliesafwijkingen, slecht genezende wondjes, gewichtsverlies, misselijkheid, jeuk en terugkerende infecties.

Heel wat klachten dus, die als je niet oplettend bent, misschien voor lief neemt. Heb je enkele of meerdere van deze klachten, is het verstandig om bij je huisarts je bloedwaarden te laten testen. Hierdoor weet je snel of je inderdaad diabetes type 2 hebt en kun je ingrijpen en je levenswijze aanpassen.

Het ontstaan van signalen

Vaak moeten plassen is één van de signalen die als eerste voorkomt. Dit komt omdat door je lichaam de glucose niet meer uit het bloed opgenomen kan worden waardoor er veel glucose (suiker) in je bloed blijft circuleren. Je lichaam wil hier van af. De enige manier hiervoor is door het uit te plassen. In een normale situatie zou je urine suikervrij moeten zijn. Een gevolg daarvan is dat je weer meer dorst gaat krijgen en waarschijnlijk een droge mond.

Wat kun je er tegen doen?

Het liefst wil je niet ziek zijn en dit natuurlijk voorkomen of genezen. Door je levenswijze aan te passen, kan dit. Aanpassen betekent gezonder leven en meer bewegen. Bijvoorbeeld door na elke maaltijd even een rondje te gaan lopen. Heb je overgewicht dan is afvallen ook belangrijk net als gezonder eten. Hierdoor kun je de bloedsuikerwaarde weer terug omlaag brengen naar normaal. Ook het eten van goede koolhydraten (met vezels) in plaats van slechte (waar ook veel suiker in zit) helpt.