Hoe herken je een eetstoornis bij jongeren?

Hoe herken je een eetstoornis bij jongeren?

Naar schatting vijf procent van alle Nederlanders kampt met een eetstoornis. In veel gevallen doen eetstoornissen, zoals boulimia of anorexia, zich al op relatief jonge leeftijd voor. Niet zelden houden ze verband met de veranderingen die een jongere doormaakt in de puberteit. Een eetstoornis kan daar een reactie op zijn, maar kan ook diepere oorzaken hebben, die verwant zijn aan de leefomgeving of veroorzaakt worden door ingrijpende gebeurtenissen. Voor ouders is het zaak om alert te zijn op wijzigingen in het eetpatroon die kunnen duiden op een stoornis.

eetstoornis

Dit zijn de meest voorkomende symptomen

Ieder mens is anders en iedereen handelt zaken op zijn eigen manier af. Toch zijn er veel universele kenmerken van jongeren met een eetstoornis. We zetten de meest voorkomende symptomen even op een rij:

  • Opeens niet meer aan tafel eten, maar zich afzonderen
  • De eetlust wordt onderdrukt door extreem veel water te drinken
  • Er wordt heel traag gegeten en/of met het eten gespeeld
  • Maaltijden worden overgeslagen, eten wordt weggegooid
  • De calorieën worden voortdurend geteld
  • De weegschaal wordt meerdere malen per dag uit de kast gepakt
  • Het gevoel van eigenwaarde wordt gekoppeld aan het lichaamsgewicht
  • Men schaamt zich voor het eigen lichaam, fysiek contact wordt vermeden

Voor het adequaat behandelen van boulimia of anorexia is van belang dat je als ouder op tijd onderkent dat je kind een probleem heeft. Wanneer niet tijdig de juiste begeleiding wordt gegeven, kan een neerwaartse spiraal ontstaan waarbij de mentale impact zo groot wordt dat serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Voor een op de tien jongeren die lijden aan een eetstoornis komt hulp zelfs te laat, met de dood als gevolg. Probeer echter als ouder niet om zelf de rol van hulpverlener op je te nemen. Je kunt beter een luisterend oor bieden en je kind de ruimte bieden om zelf tot bepaalde conclusies te komen. Dat heeft soms wat tijd nodig, maar werkt beter voor de onderlinge verstandhouding.

Schroom niet om hulp in te schakelen

Staat je kind ervoor open om (samen) naar een professionele hulpverlener te stappen, aarzel dan niet om die stap te zetten. Een blijvend herstel van een eetstoornis is mogelijk, maar dan is wel van belang dat jullie samen de juiste stappen volgen. Het inschakelen van een deskundige op dit gebied speelt veelal een cruciale rol in dit proces.