In hoeverre zijn citrusvruchten gezond voor je?

In hoeverre zijn citrusvruchten gezond voor je?

We horen regelmatig dat we veel citrusvruchten zouden moeten eten, omdat ze zo gezond zijn. Maar is dat ook echt zo? En klopt het dat het sap van een citroen of grapefruit ervoor zorgt dat de kilo’s eraf vliegen? We zetten een aantal feiten en fabels over citrusvruchten op een rij.

citrus fruit

Gewichtsverlies

Om maar eens te beginnen met dat laatste, het gewichtsverlies. Helaas is een citrusvrucht niet het wondermiddel om snel te kunnen afvallen. Als dat zo was geweest, zou een dieet wel heel erg simpel zijn geweest. Toch denkt meer dan de helft van alle Nederlanders dat een glas water met citroensap of grapefruitsap ervoor zorgt dat het overtollige vet in ons lichaam wordt afgebroken.

Calorieën

● Een ander misverstand is dat een glas sinaasappelsap veel minder calorieën bevat dan een glas cola. Ook hierin moeten we je teleurstellen, want de hoeveelheid calorieën is nagenoeg gelijk. De hoeveelheid suiker in 150 milliliter sinaasappelsap staat gelijk aan vier klontjes suiker. Maar laat je vooral niet weerhouden om af en toe wat sinaasappels te persen. De citruspers test van Chefcheck geeft je inspiratie genoeg!

Ontgiften

Kies je voor citroensap, dan kies je voor ontgiften. Met name de lever heeft er baat bij, omdat het citroenzuur helpt om giftige stoffen daaruit te verwijderen. Daarnaast levert citroensap ook een belangrijke bijdrage aan het op gang brengen van de spijsvertering. Met een goede spijsvertering kunnen veel lichamelijke ongemakken worden voorkomen. Er hangt veel mee samen en dus is af en toe wat citroensap best een goed idee.

Nierstenen

Als we de gegevens over onze eetgewoonten met elkaar vergelijken, komen we tot een opvallende conclusie. Mensen die minder citrusvruchten eten, blijken gemiddeld vaker last te hebben van nierstenen. Dat is op zich niet zo gek, want bepaalde typen nierstenen worden veroorzaakt door een te laag citraatgehalte in de urine. En juist door citrusvruchten te eten verhoog je dat citraatgehalte. Je zou dus kunnen stellen dat je er nierstenen mee voorkomt.

Vitamine C

We zullen hier beslist niet beweren dat het eten van citrusvruchten kanker kan voorkomen of genezen. Maar er lijkt wel een bepaald verband te zijn tussen deze vruchten en de gevreesde ziekte. Met name het feit dat citrusvruchten veel vitamine C bevatten, speelt hierbij mogelijk een rol. Ook bevatten ze veel flavonoïden, dat zijn antioxidanten die een synergetische relatie hebben met vitamine C. Ze lijken elkaars werking te versterken.