Is een elektrische fiets gezond

Dit is waarom elektrisch fietsen gezond is!

Elektrisch fietsen. Steeds meer mensen doen het, maar hoe gezond is het eigenlijk? Het is algemeen bekend dat fietsen gezond is. Op de fiets ben je lekker in beweging en je aanwezigheid in de buitenlucht is goed voor de weerstand en je mentale gezondheid, maar is fietsen op een e-bike minstens zo gezond? Het antwoord hierop is ja. Hoe dit precies zit leggen we je uit in deze blog!

Dit is wat de e-bike speciaal maakt

De discussie over hoe gezond elektrisch fietsen is bestaat al enige tijd. Dit heeft alles te maken met de specificaties van een e-bike. Wat een elektrische fiets onderscheidt van een gewone fiets, is namelijk de trapondersteuning. Deze elektrische ondersteuning, voortkomend uit de motor en accu, zorgt ervoor dat je tijdens het trappen ondersteunt wordt. Je krijgt als het ware een subtiel duwtje in de rug waardoor je minder vermoeid raakt bij het fietsen van lange afstanden. Ook wordt fietsen met tegenwind minder zwaar en zijn hoge bruggen goed te doen.

Elektrische fiets bezitters pakken vaker de fiets

Dit allemaal bij elkaar opgeteld doet elektrisch fietsen niet heel gezond lijken. Je hoeft het zware werk immers niet zelf te doen. Toch is elektrisch fietsen wel degelijk gezond. Het zit zo. De drempel om te gaan fietsen ligt bij e-bike bezitters lager. Wat we zien is dat deze groep de auto vaker laat staan. Ritjes naar de supermarkt, de sportclub en het werk zijn namelijk goed te doen met een e-bike. Ook trekken e-fiets bezitters er vaker op uit. Recreatief fietsen op een elektrisch model biedt een hele andere ervaring dan op een gewone fiets. Doordat je ondersteund wordt kun je langere afstanden fietsen. Je bent minder gefocust op het fietsen en de bijbehorende vermoeidheid. Je kunt helemaal opgaan in je omgeving.

Vaker buiten en in beweging met een e-bike

We horen je denken: oké, maar je hoeft het zware werk nog altijd niet zelf te doen. Dat klopt, maar je kunt het zien als een optelsom. Gemiddeld genomen fietsen e-bike bezitters véél meer dan niet e-bike bezitters. Dit betekent veel meer kilometers en tijd in de buitenlucht. En dat heeft zo zijn voordelen voor je gezondheid. Daarnaast is de hoeveelheid ondersteuning die je krijgt tijdens het trappen verstelbaar. Je kunt er dus ook voor kiezen voor minimale ondersteuning, of helemaal geen ondersteuning tijdens het fietsen. Dus, op de vraag is een elektrische fiets gezond? Zeggen wij Ja!