Kan slapen helpen tegen overgewicht?

slapen

Kan slapen helpen tegen overgewicht?

Wellicht weet je dat een slaaptekort van invloed kan zijn op je gewicht. Kan slapen helpen tegen overgewicht? We zochten het voor je uit.

Als je te weinig slaapt, is het moeilijker om vette en zoete snacks te laten staan. Omdat je je moe voelt, sla je bovendien eerder een trainingssessie over en je kiest gemakkelijker voor kant- en klare maaltijden of afhaalmaaltijden die toegevoegde suiker bevatten. Als dit een paar keer per jaar plaatsvindt, is dat geen probleem. Het probleem is als je regelmatig niet genoeg slaap krijgt.

Je hersenen zijn slaperig en dat heeft gevolgen

Door te weinig slaap worden je hersenen als het ware slaperig op de plek waar de besluitvorming en de impulscontrole plaatsvindt. Je beschikt hierdoor niet over een helder hoofd, dat je wél nodig hebt gezonde keuzes te maken. Als je oververmoeid bent, gaan de beloningscentra van je hersenen op zoek naar iets dat goed voelt. Hierdoor hunker je eerder naar comfort voedsel, zoals chips, chocola en koekjes. Je kunt ook moeilijker nee zeggen tegen lekkernijen.

Slaap en spijsvertering

Slaap is als voeding voor de hersenen. De meeste mensen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Te weinig slaap veroorzaakt een cortisol-piek. Dit stresshormoon geeft een seintje aan je lichaam dat het energie moet sparen. Daardoor ben je meer geneigd om vet op te slaan en vast te houden. Het is dus niet zozeer zo dat als je slaapt, je gewicht verliest, maar dat te weinig slaap je stofwisseling belemmert en bijdraagt aan de gewichtstoename.

Tips voor een betere nachtrust

  • Zet een uur voordat je naar bed gaat je computer, mobiele telefoon en tv uit
  • Houd je slaapkamer voor een plek van ontspanning
  • Creëer een bed ritueel. Neem een warm bad, mediteer of lees een ontspannend boek.
  • Hou je aan een vast slaapschema: word elke dag op dezelfde tijden wakker en ga op dezelfde tijd naar bed
  • Vermijd het eten van zware maaltijden en alcohol rondom bedtijd. Dit kan brandend maagzuur veroorzaken en het moeilijk kan maken om in slaap te vallen.
  • Blijf na 14.00 uur uit de buurt van frisdrank, thee, koffie en chocolade. Cafeïne kan 5 tot 6 uur in je systeem blijven.
  • Dim ’s avonds het licht. De schemer geeft aan dat je lichaam het natuurlijke slaaphormoon melatonine kan gaan aanmaken, terwijl licht de aanmaak hiervan onderdrukt.
  • In spannende tijden zijn er verschillende natuurlijke middelen die een gezonde slaap bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan CBD olie, dat online te kopen is.