Oorzaken obesitas?

Wat zijn de oorzaken van obesitas?

Obesitas heeft vaak niet één duidelijke oorzaak, maar wordt veroorzaakt door een combinatie van meerdere factoren. Het kan hierbij gaan om te veel eten, veel zitten en weinig lichaamsbeweging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lange dagen achter de computer in je bureaustoel of aan weinig sporten. Ook kan een andere ziekte een van de oorzaken zijn van obesitas, namelijk het syndroom van Cushing en diverse eetziektes, zoals bijvoorbeeld een stoornis waarbij je last hebt van eetbuien, kan ervoor zorgen dat je obesitas ontwikkelt.

Als je veel koolhydraten eet, dan krijg je een hoog gehalte aan glucose in je bloed. Fructose is slecht voor je lichaam en zorgt ervoor dat je sneller overgewicht ontwikkelt. Tot slot zorgen factoren zoals veel stress, weinig slaap en genetische aanleg ook voor een groter risico op obesitas. Als je tijdens je werk hoge druk ervaart, dan ga je sneller over dingen piekeren wat stress oplevert. Het gehalte aan cortisol in je lichaam schiet omhoog, waardoor je lichaam sneller ontregeld raakt.

Wanneer je daarbij ook nog weinig slaapt, dan raakt je lichaam daarbij sneller uitgeput waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Genetische aanleg is iets wat we niet in de hand hebben. Sommige mensen hebben een groter risico op obesitas omdat ze genetische aanleg hebben voor de ziekte.

Wat ervaart men aan gevolgen van obesitas?

De vele gezondheidsklachten die je ervaart als je obesitas hebt, kunnen je in je dagelijkse leven flink belemmeren. Alle activiteiten kosten meer energie en sommige activiteiten zijn zelfs niet meer mogelijk. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan voetballen met de kinderen, lange afstanden wandelen of traplopen. Dit kan voor veel ongemak zorgen, wat ook invloed heeft op je humeur. Het komt zeer regelmatig voor dat mensen met obesitas kampen met een laag zelfbeeld en sombere gedachten over de toekomst en de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld komen regelmatig voor bij mensen met obesitas. Het kan dan helpen om in therapie te gaan of activiteiten te doen die je zelfvertrouwen geven.Obesitas is een ziekte die niet zomaar overgaat en ook wel wordt gerekend tot een chronische ziekte.