Overgewicht en de zorgverzekering

Overgewicht en de zorgverzekering

Of er sprake is van overgewicht of obesitas? Dat kan je zelf makkelijk berekenen. In dit artikel lees je over de BMI, klachten bij overgewicht, hulp welke je kan krijgen en dat het mogelijk is om een declaratie in te dienen bij je zorgverzekering.

Overgewicht of obesitas

Door de Body Mass Index (bmi) uit te rekenen kun je de ernst van het overgewicht (of ondergewicht) vaststellen. Je berekent het als volgt:

  1. Neem als eerste je huidige gewicht als startgetal (bijvoorbeeld 93 kilo)
  2. Deel dit door je lengte (180 cm is 1,8 meter, dus gebruik 1,8)
  3. Deel dit nogmaals door je lengte.
  4. Je krijgt dan de volgende rekensom en uitkomst: 93 / 1,8 / 1,8 = 28,7.

Dit is een behoorlijk overgewicht volgens deze officiële meetnorm, en zit tegen obesitas aan. Meer informatie en wanneer het dan obesitas is lees je bij Zorgvergelijker: wanneer overgewicht of obesitas?

mogelijke klachten

De gevolgen van overgewicht op korte en zeker op lange termijn zijn niet te onderschatten. Ben je zwaarlijvig, dan krijgt je eigen lichaam het ook letterlijk ‘zwaar te verduren’. Mensen met obesitas hebben in verhouding veel meer:

Het behandeltraject wordt door de zorgverzekeraar vergoedt. Eerst wordt een uitgebreide screening gedaan waarna bepaald wordt of je in aanmerking komt voor het behandeltraject. Mocht dit het geval zijn, dan worden de kosten van het traject vergoedt de zorgverzekeraar de gehele behandeling. Het traject wordt dan vanuit de basisverzekering vergoedt. Voor mensen die het financieel minder gemakkelijk hebben, is het fijn dat de kosten van het traject door de zorgverzekering worden overgenomen. Obesitas moet je niet onderschatten en niet onderschat worden, het is een gevaarlijke ziektes en een ziekte die steeds vaker voorkomt.

  • Klachten van de gewrichten (wat zich zelfs kan uiten tot artrose)
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterol
  • Hart en vaatziekten
  • Diverse soorten kanker. Dit komt door de grote hoeveelheid ontstekingen in het lichaam, door de aanwezigheid van veel vet.

Hulp krijgen voor afvallen

Veel mensen zitten in de negatieve flow en hebben enorm veel moeite om echt aan de slag te gaan om de kilo’s te verliezen. De conditie is slecht, motivatie ontbreekt. Wil je serieus gaan afvallen dan is gezonde voeding de basis. En wie kan dat nou beter doen dan een diëtist. Veel mensen hebben hier profijt van, en daarom is er vergoeding opgenomen in de zorgverzekering wet (zwv). Elke zorgverzekeraar, dus iedere basisverzekering heeft 3 uur dieetadvies opgenomen in het basispakket. Ga je een nieuwe zorgverzekering kiezen, dan maakt het écht niets uit welke je gaat kiezen. De goedkoopste zorgverzekering is wat dat betreft hetzelfde als de duurste. Bovendien wordt er geen eigen risico en geen eigen bijdrage gevraagd.