Overgewicht en gezondheid

Overgewicht en body Mass Index

Een ernstige vorm van overgewicht is obesitas. De balans is verstoord doordat er te veel vet in het lichaam is opgeslagen en zich ophoopt. Overgewicht zorgt voor vele lichamelijke gezondheidsrisico's. Overgewicht komt steeds vaker in de samenleving voor ook bij kinderen.

Obesitas geeft een grotere kans op diabetes, een hoge bloeddruk, en een verhoogd cholesterol gehalte. Het gevolg daarvan kan zijn: hart en vaatziekten, een beroerte of een hart infarct. Er is zelfs sprake van een verhoogd risico op sommige vormen van kanker. Door overgewicht komt er ook extra druk op het lichaam te staan en dat kan zorgen voor: gewrichtsklachten, ernstige vermoeidheid, menstruatie problemen, verminderde vruchtbaarheid plus incontinentie problemen.

Overgewicht wordt bepaald aan de hand van lengte, gewicht en buikomvang. Je BMI (Body Mass Index) is een goede methode om te bepalen of je overgewicht hebt. Je berekent het (inkg) je lengte in het kwadraat, bijvoorbeeld: 81/1.83=24.2 of (1.83 keer 1.83)=24.2. Je dient ook een meting van je buikomvang te maken, je leeftijd, geslacht en lichaamsbouw.

overgewicht

Body Mass Index

Ondergewicht is: BMI waarde van minder dan 18.5. Gezond gewicht is: BMI waarde van 18.5 tot 25. Overgewicht is: BMI waarde van 25 tot 30. Ernstig overgewicht (obesitas) is: BMI waarde van 30 tot 40. Zeer ernstig overgewicht (obesitas) is: BMI waarde van 40 of hoger!

Oorzaak overgewicht en obesitas

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor overgewicht of obesitas. Het kan door een schildklier aandoening komen of te weinig bewegen en ongezond eten. Verder kunnen erfelijkheid, medicatie, een ziekte of een handicap ook invloed hebben. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 50% van alle Nederlanders van 19 jaar en ouder met overgewicht of obesitas kampt. Drie van de vijf 65 plussers hebben met overgewicht te maken. Het voorkomen van overgewicht bespaard een hoop ellende. Daarvoor zijn drie dingen nodig: gedrag, beweging en voeding.

Gezonde producten

Voeding: kies voor gezonde producten, eet geen tussendoortjes met veel suiker en gebruik geen onverzadigd vet. Helemaal geen suiker is het beste, want het is vergif voor je lichaam en eet zoutarm of zoutloos. Voldoende en gezond drinken, vooral water is erg gezond. Beweging: het is cruciaal om voldoende te bewegen. Dat kan wandelen zijn, fietsen of hardlopen etc. of ga op een sport. Er wordt aangeraden om minstens vijf dagen per week minimaal een half uur te bewegen. Meer is natuurlijk altijd beter. De oorzaak bij kinderen is vaak te veel achter de computer, smarthphone, en gamen. Beperk bij je kind de tijd die er aan besteed mag worden en leer je kinderen om meer buiten te spelen en stimuleer ze om op een sport te gaan.

Gedrag en beweging

Gedrag is ook van invloed op overgewicht. Te veel screen time op je computer of mobiel draagt niet bij aan het afvallen. Spelletjes spelen online of een gokje wagen in een online live casino kan wel leuk zijn, maar het als je gaat hardlopen heeft dit een beter effect natuurlijk. Let op je voeding en drank, houd bij op een schema hoeveel en wat je dagelijks binnen krijgt voor voeding. Lees de etiketten in de winkel. Plan je inkopen en schrijf op wat je alleen echt nodig hebt. Ook is het belangrijk om op vaste tijden te eten en sla geen maaltijd over, zeker je ontbijt niet. Weeg jezelf ook tussendoor, zo heb je een overzicht over alles.

Maagverkleining

Helpt het echter allemaal niet dan kun je voor een maagverkleining in aanmerking komen. Maar daar maak je alleen kans op als je alles al geprobeerd hebt om op gewicht te komen. Een laatste redmiddel zeg maar. Daarin heb je ook verschillende vormen: een maagverkleining, een maagband, of een gastricbypass. Informeer hiervoor bij je arts en zorgverzekeraar.

Dan heb je ook nog de Spatz3 maagballon, dat is een tijdelijk hulpmiddel bij het afvallen. In twaalf maanden zul je gemiddeld zo'n 20 tot 35% afvallen. Om een goed resultaat te bereiken en te behouden wordt je ondersteund in een uitgebreid begeleidingsproject.