Slechte gewoontes leiden tot obesitas

Ongezonde gewoontes

Dat slechte gewoontes tot obesitas leiden is alom bekend, maar vaak gaat men niet verder op onderzoek uit. Welke slechte gewoontes bedoelt men? En wat kun je doen om deze slechte gewoontes te doorbreken? In deze blog gaan we kijken naar deze gewoontes. Er zitten zeker dingen tussen die niet veel mensen weten.

doktor advies

Onvoldoende beweging

Obesitas krijg je vaak niet als je slechts één van deze slechte gewoontes hebt. Je hebt een hogere kans op obesitas als je veel slechte gewoontes met elkaar combineert. Onvoldoende beweging is daar één van. Beweging is ontzettend belangrijk, dat hebben we de afgelopen tijd wel gemerkt. Nu we gedwongen vaker binnen moeten zitten, merkt men dat bewegen ook voor je mentale gezondheid veel doet. Als je een kantoorbaan hebt zorg dan dat je voor, na of tussen het werken door even een stukje gaat wandelen. Als je in beweging bent, dan gaat je bloed sneller stromen en dat is goed voor je gezondheid. Je hoeft echt niet een sportgoeroe te worden. Dagelijks een uurtje lopen maakt al een heel verschil!

Roken

We weten allemaal dat roken verslavend is en niet goed voor je gezondheid. En toch blijven sigaretten normaal in de samenleving. De overheid is een campagne begonnen om hier een einde aan te maken. Zo mag je nergens meer binnen roken en heb je ook rookvrije speelplaatsen en sportvelden. Sigaretten mogen alleen nog maar verkocht worden met waarschuwend verpakkingsmateriaal in een onaantrekkelijke kleur. Er mag geen reclame meer voor worden gemaakt en het mag niet meer zichtbaar in de winkels worden gezet. Mensen die van nature een aanleg hebben om overgewicht te krijgen, zijn ook sneller verslaafd aan sigaretten. Dat zou komen door de biologische aanleg voor verslavingsgevoeligheid. Roken maakt je gezondheid zwakker waardoor je sneller vatbaar bent voor ziektes als kanker en hart- en vaatziektes.

roken

Drinken

Dat alcohol niet goed is voor je gezondheid was al langer bekend. Alcohol is namelijk een echte dikmaker. In drankjes met alcohol zitten ontzettend veel calorieën. In de middeleeuwen werd er ook wel eens alleen bier gedronken als maaltijd, omdat mensen zo vol zaten ze geen eten meer hoefden. Door de vele calorieën zorgt alcohol voor een grote buikomvang, overgewicht en het leidt sneller tot hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Als je een regelmatige drinker bent en besluit alcohol weg te strepen uit je dieet, kun je al gauw wat kilootjes afvallen.

Een vies huis

Eh, een vies huis dat leidt tot obesitas? Ja, een huis dat niet goed is onderhouden kan uiteindelijk leiden tot obesitas. Een smerig huis is niet alleen ongezond omdat het vaak niet goed geventileerd is. Schimmel in huis kan bijvoorbeeld onderliggende gezondheidsproblemen veroorzaken. Wanneer iemand niet in de mentale staat is om het huis te onderhouden, is er vaak meer aan de hand. Denk hierbij aan bovenstaande gewoontes zoals roken, drinken en niet voldoende bewegen. Door de combinatie kan een vies huis zeker aanleiding zijn voor obesitas. Zorg dus altijd voor een schone leefomgeving. Dat geeft je ook mentaal een boost.