Sporten en afvallen

Gezond afvallen door gezonde voeding

Proberen af te vallen met sporten alleen is niet genoeg. Gezond afvallen is tachtig procent voeding en twintig procent beweging. Je aandacht richten op het verbeteren van je voeding plus lichaamsbeweging daar aan toevoegen, dan ben je verzekerd van een goed resultaat.

Zorg elke dag dat je minimaal een half uur beweegt. Een korte intense krachttraining geeft een goed resultaat. Door krachttraining wordt je lichaam strakker en je spierweefsel gaat meer energie verbruiken. Zelfs als je niets doet, en het mooie is dat je daardoor meer gaat eten zonder aan te komen. Maar let op dat je gezond eet en overdrijf niet met de hoeveelheid, want dan kom je wel weer aan. Kies meerdere sporten, en dingen die je leuk vindt. Motivatie is belangrijk om vol te houden, dus er plezier in hebben is heel belangrijk.

sporten en afvallen

Het is voor je gezondheid belangrijk om je spiermassa te behouden. Als je ouder wordt verlies je spiermassa en je vetverdeling verandert. Na je dertigste levensjaar verlies je aan spiermassa ongeveer één procent. Dat betekent dat je op je tachtigste meer dan de helft van je spiermassa hebt verloren. Vrouwen produceren minder testosteron om spieren op te bouwen als mannen. Een vrouw kan wel een aantrekkelijk slank figuur krijgen met strakke benen en billen, en wat meer zichtbare spieren. Je kunt ook thuis trainen met behulp van gewichten.

Met welke sport val je het beste af.

Onder andere met fietsen. In een rustig tempo van minder dan tien kilometer per uur verbrandt je 330 kilo calorieën per uur ongeveer. Met een normaal tempo van twintig kilometer per uur het dubbele, en met meer dan dertig kilometer per uur verbrandt je wel 1300 kilo calorieën per uur. Met fitness en gewichtheffen (licht gewichtheffen) zo'n 250 kilo calorieën per uur.

Met wandelen en hardlopen in een flink wandel tempo van vijf kilometer per uur verbrandt je zo'n 260 kilo calorieën. Met joggen 650 kilo calorieën per uur. Verder helpt bootcamp om af te vallen, en ook yoga, crossfit, en zelfs touwtje springen.

Sporten zorgt er voor dat je meer energie verbruikt, je verbetert je conditie en je verlaagt je bloeddruk door regelmatig te bewegen. Je versterkt je botten, de kans op hart en vaatziekte wordt kleiner, en je slaapt er veel beter van. Ook krijg je meer zin in sex, en het heeft een positief effect op de spijsvertering. Goed voor je hersenen en geheugen. Regelmatig sporten vermindert bij de vrouw menstruatie pijnen. Voor vrouwen in de overgang is het ook belangrijk om te blijven bewegen. Het vermindert de overgangsklachten en vertraagt dan ook de stofwisseling. En dat voorkomt weer buikvet. Het voorkomt obstipatie en een opgeblazen gevoel. Ook hebben sporters een betere lichaamshouding en hebben daarom minder last van klachten zoals rugpijn en een hernia.

Tips en valkuilen.

Mensen zitten tegenwoordig te veel achter de computer of zitten te veel op hun mobiel. Of ze nou het nieuws lezen, video’s kijken of online spelletjes spelen, het is geen lichaamsbeweging. Soms lijkt het erop dat mensen meer in online casino’s spelen dan dat ze aan het bewegen zijn. Misschien willen ze wel gratis spins ontvangen en daar geld mee te verdienen.

Andere valkuilen naast het te veel op de mobiele telefoon zitten is dat veel mensen zich niet goed voorbereiden. Maak daarom een schema voor je training, met daarin hoe, op welke manier, en hoeveel je er aan wilt werken om af te vallen. Wees niet te streng voor jezelf, pak jezelf niet harder aan als het een keer niet lukt. Met je voeding is het goed om je aan de schijf van vijf te houden. Kies een sport die je leuk vindt, waar je plezier in hebt. Overschat je wilskracht niet en heb geen onrealistische verwachtingen. Het heeft zeker tijd nodig om je gewoontes te veranderen, maak daarom gedragsregels voor jezelf. Zit je in een stressvolle periode ga dan niet veel eten, maar maak een wandeling of een fietstocht. Veroordeel jezelf niet bij een misstap maar pak de draad weer op. Als je doorzet kun je trots op jezelf zijn bij het gewenste resultaat, succes!