Waarom voldoende (groene) groente eten?

groene groente

Waarom voldoende (groene) groente eten?

Als je voldoende groente eet, dan krijg je ook voldoende voedingsstoffen binnen. Door verschillende soorten groenten te eten blijf je op gezond gewicht en krijg je veel goede voedingsvezels binnen. Daardoor blijf je op gezond gewicht en krijg je niet teveel calorieƫn binnen. Naast gezond eten is ook bewegen en veel drinken ontzettend belangrijk. Een vezelrijk dieet is erg gezond, mits je genoeg drinkt tussendoor. Het is verstandig om elke dag minstens drie (of vier of vijf) verschillende kleuren voeding te eten. Daarbij is het vanzelfsprekend dat het hier om gezonde groenten gaat.

Groene groenten maken je happy

Niet alleen is het erg gezond om groene groenten te eten, je wordt er ook gelukkiger van. Dit geluksgevoel komt door het stofje serotonine. Doordat groene groenten een hoge concentratie aan foliumzuur, ook wel B vitamines, bevatten wordt de aanmaak van serotonine gestimuleerd. Dit zorgt voor een goed en prettig gevoel. Groene groenten zorgen ervoor dat je magnesium voorraad wordt aangevuld. Je krijgt een energieboost en voelt je direct fitter. Dit is met name het geval bij donkere groenten, zoals spinazie en boerenkool. Deze groenten bevatten veel magnesium en zorgen voor een lager stresslevel. Boerenkool, broccoli en spinazie zijn uiterst gezonde groenten die allerlei voordelen brengen. Door de Q10 in deze groene groenten merk je direct een groot verschil in je energiepeil. Als je gevoelig bent voor een tekort aan ijzer, dan zijn groenten zoals broccoli en koolsoorten heel goed om te eten. Je krijgt dan namelijk extra plantaardig ijzer binnen waardoor je geen last meer hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en een bleke huid. Als je daarbij ook nog voldoende vitamine C inneemt in de vorm van fruit en andere gezonde producten, dan wordt plantaardig ijzer nog beter opgenomen in je lichaam. Je kan dus simpel je eetstijl verbeteren.

Minder risico op chronische ziekten

Mensen die veel groente eten, lopen minder risico op hart-en vaatziekten, beroertes, diabetes en een aantal vormen van kanker. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je voldoende groenten eet. Niet alleen geeft je dat een beter gevoel, je leeft er ook langer door. Gelukkig zijn er vele recepten met groenten beschikbaar. Eet verantwoord en beweeg voldoende, zo kan je vele ziektes voorkomen.

Welke groenten zijn er?

Groenten zijn er in vele verschillende soorten en maten. Bladgroenten zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, sla, raapstelen en postelein. Ook heb je vruchtgroenten, dit zijn onder andere courgette, paprika, komkommer, tomaten, pompoen, avocado en aubergine. Koolsoorten zijn erg gezond, eet daarom voldoende bloemkool, broccoli, Chinese kool, rode kool, witte kool en spitskool. Ook witte en rode uien, bosui, prei en knoflook worden gerekend tot groenten. Witlof en sperziebonen worden met veel regelmaat gegeten, omdat men deze groenten al kent. Het is een leuke zoektocht om groenten te ontdekken die je nog niet kent of eerder hebt gegeten. Je kan hiermee goed variƫren en op deze manier voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Koken wordt zo een leuke en creatieve bezigheid.